Kort onderweg met de Specter 1 Long Range

DoorRedactie

13 september 2023
Specter 1 Long Range

Specter, een Belgische start-up in de wereld van de speed pedelecs, heeft deze snelle E-Bike opnieuw uitgevonden. Of zoals ze het zelf graag zeggen: “We hebben het wiel niet heruitgevonden. Alleen nog beter gemaakt”. Hun eerste speed pedelec, de Specter 1, werd eind 2022 succesvol gelanceerd. In juni van dit jaar volgt dan de Long Range variant. Wij konden dit unieke product van Belgische makelij enkele dagen testen.

Dat de Specter een op-en-top Belgische product is, pakken ze maar al te graag mee uit. Het is dan zeker iets om trots op te zijn. In België zijn er heel veel bedrijven met kennis van zaken, maar het is vaak het samenbrengen van deze bedrijven en technologieën die stroef lopen. Niet bij Specter. De 1 en 1 Long Range wordt in België ontwikkeld en geassembleerd. Lokaal geproduceerde onderdelen zorgen voor een korte keten. Het resultaat mag er alvast zijn. De speed pedelecs van Specter zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit en zien er beter uit dan eender welk ander merk en design op de markt.

Een lichte krachtpatser

De Specter 1 Long Range ziet er niet alleen goed uit, hij is met 26,2 kg licht te noemen. Het volledige frame, inclusief het stuur, voorvork en zadelpen is namelijk uit lichtgewicht carbon vervaardigd. Nog een voordeel van een fiets in carbon is de natuurlijke demping. Kleine oneffenheden of een tocht over de kasseien worden weggefilterd door de flexibiliteit van het materiaal, met meer comfort tot gevolg. Deze Long Range variant beschikt over een niet uitneembare accu van 1200 Wh die volgeladen is op 7-8u aan de 3A lader. Optioneel is een 4A lader beschikbaar. De Sachs RS-middenmotor en OEM-voorwielmotor leveren samen een vermogen tot 1.200 W (136 Nm). Een Gates Carbon Belt moet het geheel soepel laten samenwerken.

Tot 130 km rijplezier

Bij Specter is er de keuze uit drie rijmodi: Range, Chill of Fly. In de eerste modus rijdt je volgens het bedrijf tot 130 km ver aan een gemiddelde snelheid van 30 km/u. In de praktijk lijkt dit zeker haalbaar te zijn. Is je rit korter, of mag het wat sneller, dan kies je voor de Chill of Fly modus. In de Chill modus beschik je over iets minder vermogen, maar is het mogelijk om zelf nog het tempo bepalen en vlot 45 km/u halen. Een bereik van 75 – 80 km is dan nog steeds haalbaar. De derde modus, “Fly”, is dan vooral bedoeld om constant het maximale uit de Specter 1 Long Range te halen. Binnen de kortste keren heb je de 45 km/u bereikt. Al moet je dan genoegen nemen met “slechts” 65 km bereik. Je staat snel terug stil dankzij de krachtige vier pistons TRP C2.3 hydraulische schijfremmen, die met voldoende bite muisstil remmen. Het Enviolo Automatic Heavy Duty schakelapparaat doet goed zijn best, en wordt nog leuker dankzij de nieuwe functie waarmee je zelf kan schakelen. Zo kun je zelf de optimale versnelling bepalen naar wens.

Uniek display

Het grote 6” HD display met 4G-connectiviteit is een unicum in de wereld van de fiets. Deze is volledig zelf ontwikkeld en wordt wederom in België gefabriceerd. De software draait volledig op Android en daarmee is Specter een van de enige fietsenfabrikant ter wereld die over-the-air updates kan aanbieden. Het grote touchscreen scherm is makkelijk leesbaar, zelfs bij felle zon. Dat er vooral donkere kleuren zijn gebruikt voor de interface maakt dit scherm dan ook perfect bruikbaar ‘s nachts. Wel is het jammer dat de gps niet over een dark-mode beschikt. De witte kaart werkt namelijk wat verblindend tijdens de late uren. Een volledige dark mode of aanpasbare helderheid zou hierbij de oplossing zijn en Specter meld ons dat dit op de roadmap staat. Met de knoppen op het stuur scrol je tussen de verschillende opties zoals navigatie, bereik en ondersteuning van de fiets, weersvoorspellingen en de windrichting. 

Met de nieuwe update is er bediening voor Spotify aanwezig. Wil je gebruik maken van deze Spotify-functie, moet je even een premium abonnement afsluiten. Voor de beste geluidservaring raadt Specter een bone conduction hoofdtelefoon aan. Deze bieden een behoorlijke geluidskwaliteit voor de gesproken navigatie en de Spotify integratie, en laten je toe om het omliggende verkeer nog steeds te horen. 

Daarnaast komt je nieuwe Specter met een handige app. Hier vind je heel wat informatie over jouw speed pedelec terug. De cadans pas je eenvoudig aan naar jouw eigen rijstijl. Ook het instellen van de gesproken navigatie is eenvoudig. Je geeft je bestemming in en drukt op “send to bike”. Enkele seconden later ben je klaar om te vertrekken. De route wordt geoptimaliseerd voor fietsen via de “Google Maps voor Bicycles” -integratie. Tenslotte willen we graag nog even vermelden dat Specter het gebruik van GPX-bestanden onderzoekt.

Comfortabel fietsen

Zoals we hierboven al schrijven zorgt het kader hierboven voor heel wat rijcomfort. De zithouding is een compromis tussen sportief en rechtop zittend. Door het lage zwaartepunt krijg je zo een snelle en wendbare speed pedelec. Al moeten we wel vermelden dat de handgrepen iets te flexibel zijn voor ons. Vooral de ‘vleugels’ hadden gerust wat steviger mogen zijn. Veilig fietsen in het donker kan dankzij de Litemove AE-200 koplamp. Deze beschikt, net zoals een wagen, over een grootlicht van 600 Lm.

De Specter 1 Long Range is verkrijgbaar voor € 10.690. Dat lijkt misschien veel geld voor een snelle fiets, maar is eigenlijk perfect te verantwoorden dankzij de hoogtechnologische snufjes, hoogwaardige afwerking en gebruikte materialen. De 1 Long Range is verkrijgbaar in één maat, maar je kan kiezen tussen twee verschillende zadelpennen: normaal (< 179 cm) en groot (> 179 cm). Voor de kleuren heb je de keuze tussen Clover, Chalk of Stone. Betaal je € 1.600 extra, dan bepaald je zelf de kleur met paint to sample. Verder zijn nog de volgende opties toe te voegen: bagagedrager (€ 150), Regen pack met verlengde spatborden (€ 250) en een garage stand (€ 95). Wil je een tweede lader bij bestellen, dan kost je dat € 125.

Kortom: de Specter 1 Long Range is een unieke mix tussen sportiviteit en dagelijks comfort. Een must-have voor de echte snelheidsfreak en fietsliefhebber.

Specter 1 Long Range

EV-olution.be

Specter 1 Long Range is een innovatieve speed pedelec in het premium segement van Belgische makelij.
Batterij / bereik
Connectiviteit
Design
Ondersteuning
Prijs-kwaliteitsverhouding
Service (onderhoud en herstelling)

Totaal

De Specter 1 Long Range is een unieke mix tussen sportiviteit en dagelijks comfort. Een must-have voor de echte snelheidsfreak en fietsliefhebber

4.6

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!