Formula E breekt wereldrecord

DoorMatthias Hautekiet

28 juli 2023
TUESDAY 25th JULY 2023, EXCEL, LONDON: GENBETA x Formula E World Indoor Land Speed Record Atttempt. Photo by Simon Galloway/LAT Images.

Het Guinness World Record van de hoogste snelheid indoor door een voertuig is gebroken. Jake Hughes (McLaren) zette met de GENBETA Formula E wagen een snelheid neer van 218,71 km/u. Ofwel, 50 km/u sneller dan het vorige record. De snelheid werd opgemeten in de ExCel London eventhal op de vooravond van de finale van het 2022/23 ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap.

Foto © Formula E

Het record werd neergezet met de GENBETA, een aangepaste versie van de huidige Gen3-wagen. Ondermeer de elektromotor op de vooras werd ingeschakeld, waardoor een Formula E wagen voor het eerst over vierwielaandrijving beschikt. Het totaal vermogen wordt zo verhoogd van 350 kW naar 400 kW. Bandenleverancier Hankook kwam met een zachtere versie van die ION-band op de proppen. Deze warmt sneller op en zorgt voor een betere grip wanneer de wagen tot het uiterste wordt gepusht. Verder zorgden 3D geprinte aerodynamische onderdelen ervoor dat de wagen minder werd afgeremd door de luchtweerstand. Tenslotte werkte het kampioenschap ook samen met de Google Cloud AI om de prestaties van de rijders in realtime te analyseren en aan te geven waar ze kunnen verbeteren.

De tijd werd opgemeten in een gesimuleerd duel tussen Lucas di Grassi (Mahindra) en Jake Hughes. Hiervoor vertrokken beide rijders vanuit stilstand in de ExCel London eventhal, waarna ze een bocht van 130° maakten aan een snelheid van 40 km/u. De topsnelheid werd opgemeten door een afgevaardigde van Guinness World Records. Een belangrijk detail, de rijders mochten het indoorgedeelte van het 2,09 lange Formula E racecircuit niet verlaten.

“Rijden met de GENBETA-wagen en de GUINNESS WORLD RECORDS-titel voor de hoogste snelheid bereikt door een voertuig binnen, was echt een bijzondere ervaring. Ik voel me zeer vereerd dat ik gevraagd ben en betrokken ben bij zo’n uitdagend project. Ik had nooit gedacht dat ik de kans zou krijgen om het zelfs maar te proberen, dus om nu het record in handen te hebben is echt ongelooflijk, vooral in een Formule E-auto. Ik realiseerde me niet hoe graag ik dit record wilde, totdat ik zag dat Lucas [Di Grassi] na mij probeerde het record te breken. Toen bekend werd dat ik de recordhouder was, voelde ik een enorm gevoel van trots.”

Wereldrecordhouder Jake Hughes, rijder voor het McLaren Formula E team

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!