Verkoop elektrische wagens blijft stijgen

DoorMatthias Hautekiet

13 juli 2023

In de eerste zes maanden van 2023 is de verkoop van 100% elektrische wagens blijven stijgen. Ondertussen hebben ze al een marktaandeel van 16,5% behaald. Die stijging is vooral te danken aan de bedrijven.

Foto © César Baciero

Tussen 1 januari en 30 juni werden er in België 264.475 nieuwe wagens ingeschreven. Twee op de drie inschrijvingen (66,6%) was voor professionele klanten. De overige 33,3% werd ingeschreven door particulieren. Vooral de volledige elektrische voertuigen kennen hier een grote stijging. Maar liefst 16,5% van alle nieuwe voertuigen in België is nu volledig elektrisch, een stijging van 6,2% tegenover 2022. In totaal is nu 43,3% van alle nieuwe voertuigen geëlektrificeerd (plugin-, hybride en volledig elektrisch). Dankzij deze positieve opmars blijft de gemiddelde CO2-uitstoot verder dalen. De huidige uitstoot is nu 90g/km, een historisch dieptepunt. Wanneer we verder kijken naar de twee verschillende verkoopgroepen is bijna 90,4% van alle nieuwe ingeschreven EV’s voor de professionele kopers. Al moeten we er wel bijzeggen dat 34,6% van alle nieuwe wagens bij de bedrijven nog steeds op enkel benzine draait.

Ook bij de particulieren zit de elektrificatie in de lift, al komt de trein hier wel wat trager op gang. Terwijl de professionelen heel snel kiezen voor een wagen met accu, rijden de particulieren nog steeds met bijna 70% fossiele brandstoffen. Daarna volgen hybrides (13,2%), diesels (7%), volledig elektrische voertuigen (4,8%) en PHEV’s (4,6%).

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!