FE Portland: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

21 juni 2023

Dit weekend wordt in Portland, Oregon de twaalfde zonde van het FIA Formula E Wereldkampioenschap verreden. De Amerikaanse stad is op zaterdag 24 juni het strijdtoneel waar het gevecht om de felbegeerde Formula E titel een nieuwe fase zal ingaan. U kan zich alvast voorbereiden op een weekend met weinig slaap.

Na Miami, Long Beach en vijf jaar, goed voor tien races, in New York is het dit jaar tijd voor een nieuwe Amerikaanse stad. Portland, Oregon wordt aanzien als een van de groenste staten in de Verenigde Staten. Het is dan ook logisch dat een ecologisch kampioenschap als de Formula E hier naar toetrekt. Daarnaast is het de eerste race in het noordwesten van de VS, in de hoop om een nieuwe fanbase te creëeren.

Voor deze Portland E-Prix wordt er, vrij uniek in dit kampioenschap gereden op een echt circuit. De Portland International Raceway is een oude bekende voor zij die de IndyCar of NASCAR Xfinity Series volgen. Met een lengte van 3,190 km is het ook een van de langste circuits waar het Formula E-kampioenschap al neerstreek. Het track wordt gekenmerkt door lange rechte stukken en enkele scherpere bochten. Maar de bochten zijn redelijk breed en de slipstream kan een grote rol gaan spelen. Het is dan ook de vraag of we dit weekend veel actie zullen zien.

Het kampioenschap

In het kampioenschap wordt het alsmaar duidelijker dat het finale gevecht voor de overwinning door de huidige top vijf gevoerd zal worden. Pascal Wehrlein (Porsche) leidt nipt met 134 punten. De Duitser had een goede start van het seizoen met drie podiumplaatsen, maar kwam daarna amper nog in beeld. Hij zakte dan ook even weg naar de tweede stek, maar kon dankzij zijn overwinning in Jakarta opnieuw leiden. Op de twee plaats, met één puntje achterstand, volg Jake Dennis. De Andretti-rijder haalde maar liefst zeven van de elf races het podium. De derde plaats is voorlopig voor Nick Cassidy (Envision) met 128 punten. Daarna volgen nog Mitch Evans (Jaguar) met 109 punten en Jean-Éric Vergne (DS) met 97 punten. Stoffel Vandoorne staat op dit moment elfde en is zo goed als kansloos om zichzelf op te volgend als wereldkampioen.

Een weekend met weinig slaap

Voor dit raceweekend kan u zich alvast voorbereiden op eentje met weinig slaap. Door het tijdsverschil van negen uur zal de meeste actie in de late avond en nacht plaatsvinden.

  • Zaterdag 24 juni
    • 2u00 – 2u45: Eerste Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
    • 19u30 – 20u15: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
    • 21u40 – 22u55: Kwalificaties (Eurosport.com)
  • Zondag 25 juni
    • 2u03 – 3u30: Race (Eurosport.com & RTBF Auvio)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!