Bolt doet poging om aantal ongevallen met e-steps terug te dringen

DoorMatthias Hautekiet

17 juni 2023

Deelstep-bedrijf Bolt gaat het gebruik van deelsteps in Brussel veiliger maken. Hiervoor hebben ze de Reckless Rider Score in het leven geroepen. Met dit evaluatiesysteem wordt het rij-gedrag geanalyseerd en beoordeeld. Het Brussels gewest is tevreden dat Bolt meedenkt in de strijd tegen step-ongevallen. Het gewest moet immers leefbaar blijven voor iedereen.

Foto © Bolt

De Reckless Rider Score wordt opgemaakt aan de hand van de verschillende sensoren die de step bevat. Zo kan Bolt onder meer controleren of je met twee op de step staat (wat verboden is), vaak abrupt stopt, botst en zelfs illegaal parkeert. Na vijf ritten worden punten toegekend en een eindoordeel geveld.

Scoor je slecht, onder de 2% rijders in een stad, dan volgen er maatregelen. Bij een eerste overtreding krijgt de rijder educatief materiaal te zien, om hem bewust te maken van de risico’s van zijn gedrag. Wordt er in de volgende vijf ritten geen verbetering vastgesteld, dan zal de snelheid van hun deelstep beperkt worden tot 15 km/u. Maakt de rijder het daarna nog te bont, dan zal hij één week lang geen gebruik kunnen maken van de deelsteps.

In Brussel werden er in 2022 726 e-stepongevallen met gekwetsten vastgesteld. De stad hoopt, door middel van strengere regels en verhoogde plichtsbewustheid van de verdelers, dit getal te doen dalen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!