Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace

DoorRedactie

25 februari 2023

António Félix da Costa (Porsche) heeft de vijfde ronde van het 2022/23 Formula E kampioenschap gewonnen. De Portugees zorgde voor enkele spectaculaire inhaalbewegingen en heeft zijn overwinning meer dan verdiend, zeker gezien zijn elfde startplaats. Jean-Éric Vergne (DS) mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen en Nick Cassidy (Envision) werd derde. Stoffel Vandoorne (DS) kwam als zevende over de eindmeet.

Sacha Fenestraz (Nissan) begon deze E-Prix vanop pole en had meteen ook een goede start. Zijn voorsprong was echter van korte duur. Pascal Wehrlein (Porsche) maakte een fout in de openingsronde en raakte hierdoor de achterkant van Buemi (Envision), waardoor hij zijn wagen moest achterlaten met een afgebroken vooras. Ondertussen reed Günther (Maserati) nog voorbij Fenestraz, net op het moment dat de Full Course Yellow inging.

Hevig gevecht aan de top

Halverwege de race is het da Costa die zich wist op te werken naar de top vier, waar op dat moment stevig gevochten wordt om het podium. Met nog negen ronden te gaan, raakt Maximilian Günther de muur. De Maserati-rijder moet zijn wagen wat verder achterlaten met schade aan de achteras. Na een korte Full Course Yellow barst het echte gevecht voor het podium pas los. Met nog vijf ronden op de teller komt da Costa aan de leiding van het veld te staan. Ook Vergne gaat hier voorbij Nick Cassidy. De uitslag leek dan al vastgelegd, maar da Costa zorgt nog voor extra spanning. De Porsche-rijder mist zijn laatste attack mode en moet het een ronde later opnieuw proberen, waardoor Vergne hem voorbij gaat. Maar uiteindelijk weet de Portugees zijn hoofd koel te houden en toch de overwinning te claimen. Vergne moet genoegen nemen met een tweede plaats. Met nog twee ronden te gaan wist Fenestraz Cassidy nog opnieuw voorbij te gaan en zo terug op het podium te staan. In de slotronde gaat het echter mis voor de Fransman. Hij raakt de muur en kan enkel nog verder rollen, maar haalt de eindmeet niet. Nick Cassidy kan zo toch nog de derde plaats in ontvangst nemen. Na de vier Mahindra’s die niet eens aan de start kwamen, halen ook Wehrlein, Mortara (Maserati), Günther en Fenestraz het einde van de race niet. Dit is bijna de helft van het volledige veld.

Het kampioenschap

Ondanks dat hij vandaag voortijdig uitviel, blijft Wehrlein het kampioenschap leiden met 80 punten. Vooral zijn dubbele overwinning in Saudi-Arabië draagt hiertoe bij. Jake Dennis staat volgt op de tweede plaats met 62 punten. Ook hij wist vandaag geen punten te scoren. Vergne sluit de top drie af met 50 punten. Zijn teamgenoot, Stoffel Vandoorne, staat met elf punten op de dertiende plaats.

Ook bij de teams is het Porsche dat domineert. Het Duitse team heeft met 126 punten een ruime voorsprong op Envision, dat 84 punten heeft. Andretti volgt op de derde plaats met 80 punten. Nieuwkomer McLaren staat vierde met 66 punten. DS, dat een moeilijke start van het seizoen had, maar de laatste twee races duidelijk de goede richting opgaat, sluit de top vijf af met 61 punten.

Nu blijft het een maand stil. De zesde race van het seizoen wordt op 25 maart in Sao Paulo verreden.

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!